Opleiding “Vakmanschap: Eco-verf” voor boekbinders (start november 2020)

De Werkplaats voor kunst en ambacht is weer open. De eerste cursussen met de corona-maatregelen zijn prima verlopen. Er staat een grote ingerichte cursustent achter de werkplaats. Zo kunnen we zoveel mogelijk buiten aan de slag. En altijd en overal op 1,5 meter afstand.

 

Opleiding “Vakmanschap: Eco-verf” voor boekbinders

Wil jij ook je eigen boekomslagen en schutbladen verven en decoreren? Met verf van planten en aardepigmenten? Historische verfrecepten leren? In vier blokken van twee dagen verdiepen we ons in verschillende druk- en verftechnieken met kleuren uit de natuur. We werken op stof en papier. De opleiding richt zich op techniek en ambacht.

Waarom speciaal voor boekbinders?

Verven met natuurlijke kleurstoffen is mijn werk. De opleiding “Vakmanschap: eco- verf” heb ik inmiddels voor drie achtereenvolgende jaargroepen verzorgd. Inmiddels is boekbinden mijn passie geworden. Deze twee ambachten laten zich prachtig combineren. Sterker nog, tot 1900 waren deze twee ambachten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de opleiding leer je natuurlijk verven te combineren met je eigen kennis en kunde van boekbinden. Zo kun je na de opleiding je eigen boekbinderslinnen verven met natuurlijke kleurstoffen, je linnen en papier bedrukken met zelf gemaakte natuurlijke zeefdruk- en hoogdrukverf, stijfselmarmers maken van de guldenroede uit je eigen tuin (en natuurlijk van andere planten) en prachtige bladafdrukken maken op stof en papier. En natuurlijk kun je dan blauw verven met indigo. Tijdens de opleiding gaan we geen boeken binden, we verven en bedrukken stof, papier en garens met natuurlijke kleurstoffen op hele verschillende manieren. Allemaal te gebruiken bij het boekbinden. Zo maak je je eigen kleurrijke materialen om zelf mee aan de slag te gaan!

In november 2020 start de opleiding “Vakmanschap: Eco-verf voor boekbinders” voor de tweede keer. In vier blokken van twee dagen verdiep je je in natuurlijke kleuren. De opleiding kost €875 inclusief alle materialen. We starten altijd om 10:00 uur. De eerste dag van elk blok is tot 18:30 uur, de tweede dag tot 16:00 uur. Uitgebreide informatie kun je bij mij opvragen. In verband met corona-maatregelen maximaal 6 deelnemer en over lunch en warme maaltijd krijg je later informatie*.

De data zijn: 27-28 november; 15-16 januari; 26-27 februari; 26-27 maart.

* Maaltijden serveer ik tijdelijk niet in verband met hygiene maatregelen rondom corona. Tijdens de cursussen bestaat de mogelijkheid zelf een maaltijd mee te nemen die je in de magnetron opwarmt of je haalt eten in het dorp of bestelt een pizza. Vanaf september bekijk ik opnieuw of en hoe ik dit kan organiseren.