Opleiding “Vakmanschap: Eco-verf” voor boekbinders

Opleiding “Vakmanschap: Eco-verf” voor boekbinders

25-26 februari; 1-2 april; 6-7 mei; 3-4 juni 2022

Wil jij ook je eigen boekomslagen en schutbladen verven en decoreren? Met verf van planten en aardepigmenten? Historische verfrecepten leren? In vier blokken van twee dagen verdiepen we ons in verschillende druk- en verftechnieken met kleuren uit de natuur. We werken op stof en papier. De opleiding richt zich op techniek en ambacht.

Waarom speciaal voor boekbinders?

Verven met natuurlijke kleurstoffen is mijn werk. De opleiding “Vakmanschap: eco-verf” heb ik inmiddels voor drie achtereenvolgende jaargroepen verzorgd. Inmiddels is boekbinden mijn passie geworden. Deze twee ambachten laten zich prachtig combineren. Sterker nog, tot 1900 waren deze twee ambachten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de opleiding leer je natuurlijk verven te combineren met je eigen kennis en kunde van boekbinden. Zo kun je na de opleiding je eigen boekbinderslinnen verven met natuurlijke kleurstoffen, je linnen en papier bedrukken met zelf gemaakte natuurlijke zeefdruk- en hoogdrukverf, stijfselmarmers maken van de guldenroede uit je eigen tuin (en natuurlijk van andere planten) en prachtige bladafdrukken maken op stof en papier. En natuurlijk kun je dan blauw verven met indigo. Tijdens de opleiding gaan we geen boeken binden, we verven en bedrukken stof, papier en garens met natuurlijke kleurstoffen op hele verschillende manieren. Allemaal te gebruiken bij het boekbinden. Zo maak je je eigen kleurrijke materialen om zelf mee aan de slag te gaan!

In vier blokken van twee dagen verdiep je je in natuurlijke kleuren. De opleiding kost €875 inclusief alle materialen. We starten altijd om 10:00 uur. De eerste dag van elk blok is tot 18:30 uur inclusief een warme maaltijd aan het einde van de dag, de tweede dag tot 16:00 uur. We werken in een kleine groep. Uitgebreide informatie kun je bij mij opvragen.