Viltproeverij

Van schapenwol kun je met water, zeep en je handen vilt maken. Een reuze sterk textiel dat je tijdens het proces van vervilten in model brengt. Wil je kennismaken met vilten? Dan is de Viltproeverij voor jou! Je leert in korte tijd veel verschillende technieken.

De Viltproeverij bestaat uit onderdelen. Combineer ze naar behoefte.

Start 21 januari

Avondcursus: vilttechnieken. De technieken.

Er is een cursus van vijf avonden waarin verschillende technieken aan bod komen. De cursus is eenmaal in de drie weken en vormt de basis van de Viltproeverij. We werken tijdens de avondcursussen voor het grootste deel met hand geverfde, natuurlijk gekleurde wol. De thema’s van de avonden zijn achtereenvolgend: wol voorbereiden voor vilten en het gebruik van verschillende wolsoorten en legtechnieken; vormen vilten; voorvilt maken en gebruiken; vilten met mallen en het invilten van natuurlijke materialen. Je kunt deze basis van de Viltproeverij uitbreiden met praktijkavonden en dagcursussen.

Praktijkavonden: zelfstandig aan de slag. Vergroot je vaardigheden.

Op de maandagavonden tussen de cursussen in kunnen deelnemers zelfstandig in de werkplaats vilten. Zo kun je vaardigheid opdoen in de aangeleerde technieken. De praktijkavonden zijn alleen toegankelijk voor deelnemers die de avondcursus volgen. Tijdens de praktijkavonden wordt er geen les gegeven. Er is wel begeleiding op het uitvoeren van aangeleerde technieken uit de voorgaande avondcursus.

Dagcursussen: van techniek naar product. Maak iets moois.

In de werkplaats biedt ik een aantal dagcursussen aan die aansluiten op de geleerde technieken van de avondcursus. Zo kun je meteen aan de slag met de geleerde technieken om bijvoorbeeld een bloemensjaal, wandpaneel, big shopper of takkenmand te maken. Deze dagcursussen zijn ook geschikt voor beginnende vilters. Het volgen van de avondcursus is geen voorwaarde.

De kosten en data.

Avondcursus. De vijf avondcursus kost €125. Dit is inclusief alle benodigde materialen, koffie en thee. Er komen dus geen extra kosten bij. Deelnemers hoeven niets mee te nemen. De avondcursussen zijn op 21 januari, 11 februari, 4 maart, 25 maart en 15 april. We gaan van 19.30 tot 22.00 uur aan de slag.

Praktijkavonden. Deelnemers van de Viltproeverij avondcursus kunnen op de maandag avonden tussen de cursusavonden in, in de werkplaats aan de slag voor €7,50 per avond. De tijden zijn ook van 19.30 tot 22.00 uur. De praktijkavonden zijn exclusief materiaal. Je mag eigen wol meenemen of in de werkplaats kopen. De data van de praktijkavonden zijn 28 januari, 4 februari, 25 februari, 11 maart, 18 maart, 1 april en 8 april.

Dagcursussen. Een dagcursus kost €78,50. Ook de dagcursussen zijn inclusief alle benodigde materialen, lunch, koffie en thee. Je hoeft zelf niets mee te nemen. We gaan elke dag van 10.00 tot 16.00 uur aan de slag. De data van de dagcursussen zijn: 24 februari bloemensjaal; 15 maart wandpaneeltje; 7 april big-shopper; 17 mei takkenmand.