Dagcursussen

Dagcursussen

  • Oogstfeest Japanse indigo: 20 september

  • Zeefdruk: 22 september

  • Lunchwikkels: 12 oktober

  • Vissenleer: 13 oktober

  • Ecoprint: 25 oktober (vol); 19 oktober (vol); nieuwe datum 1 november

  • Ecoprint 2.0: 26 oktober (vol), nieuwe datum 2 november

  • Hoogdruk: 27 oktober

  • Vachtvilten: 13 december

 

Opgeven voor een cursus? Mail: contact@anjaschrik.nl

 

Oogstfeest Japanse indigo: 20 september

Op deze vrijdag kun je Japanse Indigo komen oogsten en met de verse bladeren een zijden sjaaltje verven. Dat is kortdag. Maar de planten staan er zo mooi bij dat het nu precies de goede tijd is om ze te gebruiken. Het is een ontzettend eenvoudige, schone, snelle en leuke manier om je zijde van wit naar licht turquoise-blauw te toveren. Je oogst je eigen bladeren in de kas en bewerkt ze zo dat je er meteen mee kunt verven. We starten om 14.00 uur. Het programma duurt maximaal twee uur. De kosten zijn €30, dat is inclusief een zijden sjaaltje, het recept en natuurlijk de indigo blaadjes. Let op: dit is een andere methode dan verven met een indigokuip.

Zeefdruk: 22 september

Wil je leren zeefdrukken en een eigen zeef maken? Dan is deze workshop voor jou! We gaan met verschillende verfsoorten, ook natuurlijke, zeefdrukken met bestaande zeven. Zo leer je om mooie afdrukken te maken en je plantaardige verf goed te binden. Je kunt je eigen zeefdruk ontwerpen. Je kunt tot maximaal A4 formaat een tekening maken of printen. Daarvan gaan we met een thermo-copier een zeefdruk maken. We hoeven dus niet eerst de ramen te belichten maar kunnen elk ontwerp direct “printen” . De kosten zijn €65 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch en je eigen zeefdruk op A4 formaat (of twee op A5 formaat). De cursus is van 10:00 uur tot 14:00 uur. Maximaal 6 deelnemers. Aansluitend aan de cursus kun je nog meerdere zeefdrukken maken. Als je aansluitend extra zeven wilt maken kosten die voor deelnemers aan de workshop €15 (in plaats van €17,50) per A4. Maximaal 6 deelnemers.

Bijenwas lunchwikkels: 12 oktober

We verven vandaag een lap stof met natuurlijke kleurstoffen. En dan maak je van die lap je eigen lunchwikkel. We impregneren de stof daarvoor met een mengsel van bijenwas en olie. De lap stof kun je dan later gebruiken om je lunchbroodjes in mee te nemen. Of om je kaas in de koelkast mee op te bergen. De lap kun je steeds weer afspoelen met lauw water en is daardoor lang te gebruiken. Een mooi alternatief voor het plastic zakje, gemaakt met alleen natuurlijke materialen! De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. Je maakt twee lunchwikkels van ongeveer 30 bij 30 cm. De cursus is van 10:00 uur tot 16:00 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Vissenleer maken: 13 oktober

We gaan het hele looiproces van een vissenhuid uitvoeren: van het prepareren van de huid tot en met het soepel maken van het leer. We prepareren de huid en leren met twee milieuvriendelijke recepten de vissenhuiden tot leer te bewerken. Ik heb voor alle deelnemers al een huid gelooid klaar liggen zodat we de laatste stap, het soepel maken en verwerken van het leer, ook tijdens de workshop kunnen doen. Zo voer je het hele proces van vissenhuid tot vissenleer zelf uit. En je leert natuurlijk hoe je de huid kunt verven met natuurlijke kleurstoffen. Als je dit proces met de zalmhuid kent, kun je met alle vissenhuiden leer maken! En er hele mooie dingen mee maken. De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 8 deelnemers. Je krijgt 3 zalmhuiden (één hand gelooide en twee om thuis af te maken) mee naar huis.

 

Eco-print: 25 oktober (vol); 19 oktober (vol), nieuwe datum 1 november

Een dag vol met bladafdrukken. We gebruiken bladeren en maken er afdrukken van op stof en papier. Een heel bijzondere techniek om de kleurstoffen die van nature in de bladeren zitten direct over te brengen op stof. En dat doen we op verschillende manieren. Zo proberen we verschillende beitsmiddelen uit om heel andere afdrukken van hetzelfde soort blad te krijgen. We drukken af op verschillende soorten textiel en papier. We beginnen om 10 uur en ronden af om 17 uur. De dag kost €85,00 inclusief 8 ecoprints die je mee naar huis neemt. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 8 deelnemers. Je kunt ook twee dagen komen, de vervolgcursus Eco-print 2.0 is aansluitend op 26 oktober.

Eco-print 2.0: 26 oktober; (vol), nieuwe datum 2 november

Voeg nieuwe, veelkleurige mogelijkheden toe aan je ecoprints. We maken kleurrijke afdrukken van bladeren op een geheel nieuwe wijze. Hierdoor kun je verschillende kleuren bladafdrukken maken. Heel bijzonder en het geeft prachtige ecoprints. We werken op stof en papier met alleen natuurlijke kleurstoffen. We beginnen om 10 uur en ronden af om 17 uur. De dag kost €85,00 inclusief 8 ecoprints die je mee naar huis neemt. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 8 deelnemers. Je hebt de cursus ecoprint al gevolgd of ervaring met ecoprinten en beitsmiddelen als je je inschrijft voor deze cursus. Je kunt in ieder geval de cursus Eco-print op 25 oktober voorafgaand aan deze dag volgen zodat je meteen helemaal op de hoogte bent!

Hoogdruk: 27 oktober

Tijdens de cursus hoogdruk ga je verschillende hoogdruktechnieken gebruiken. Maar dan ook echt van begin tot eind. We snijden onze eigen lino-druk, maken houdbare en vergankelijke stempels, drukken met karton en gebruiken bestaande houten stempels. Voor de kleuren gebruiken we verschillende verfsoorten waaronder natuurlijke verf van planten uit de tuin. We bedrukken textiel en papier. De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Vachtvilten: 13 december

Vachtvilten maar dan net even anders. Vanuit de ongewassen schapenvacht gaan we een stuk vacht vervilten. Dat doen we op een net iets andere manier. We gaan namelijk ons eigen vachtkleedje samenstellen met lokken uit verschillende vachten. Zo kunnen we onze eigen vacht vormgeven. Je neemt een heerlijk vachtkleedje voor op je stoel mee naar huis. De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 8 deelnemers.