Dagcursussen

Eco-print: 9 maart (vol);  14 april (vol); 18 mei

Een dag vol met bladafdrukken. We gebruiken bladeren en maken er afdrukken van op stof. Een heel bijzondere techniek om de kleurstoffen die van nature in de bladeren zitten direct over te brengen op stof. En dat doen we op heel verschillende manieren. Zo proberen we verschillende beitsmiddelen uit om hele verschillende kleuren afdrukken van hetzelfde blad te krijgen. We werken op verschillende soorten textiel en papier. We beginnen om 10 uur en ronden af om 17 uur. De dag kost €85,00 inclusief 8 ecoprints die je mee naar huis neemt. Lunch, koffie, thee en wat lekkers is inbegrepen. Maximaal 7 deelnemers.

Bijenwas lunchwikkels: 16 maart

We verven vandaag een lap stof met natuurlijke extracten uit India. En dan maak je van die lap je eigen lunchwikkel. We impregneren de stof daarvoor met een mengsel van bijenwas en olie. De lap stof kun je dan later gebruiken om je lunchbroodjes in mee te nemen. Of je kaas in de koelkast op te bergen. De lap kun je steeds weer afspoelen met lauw water en is daardoor lang te gebruiken. Een mooi alternatief voor het plastic zakje, gemaakt met alleen natuurlijke materialen! De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 6 deelnemers. Je maakt twee lunchwikkels van ongeveer 30 bij 30 cm.

 

Stijfselmarmeren met kleuren uit India: 9 februari

We gaan met natuurlijke extracten stijfselmarmer maken. Hiermee gaan we werken op papier. Met de prachtige Indiase kleurpasta creëren we 3D effecten. We proberen verschillende soorten stijfsel. Naast de Indiase kleuren gaan we ook met aardepigmenten werken. Je gaat met een bult prachtig papier naar huis! De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 8 deelnemers.

Vissenleer maken: 17 februari (vol); nieuwe datum: 11mei

We gaan het hele looiproces van een vissenhuid uitvoeren: van het prepareren van de huid tot en met het soepel maken van het leer. We prepareren de huid en leren met twee milieuvriendelijke recepten de vissenhuiden tot leer te bewerken. Ik heb voor alle deelnemers al een huid gelooid klaar liggen zodat we de laatste stap, het soepel maken en verwerken van het leer, ook tijdens de workshop kunnen doen. Zo voer je het hele proces van vissenhuid tot vissenleer zelf uit. En je leert natuurlijk hoe je de huid kunt verven met natuurlijke kleurstoffen. Als je dit proces met de zalmhuid kent, kun je met alle vissenhuiden leer maken! En er hele mooie dingen mee maken. De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 8 deelnemers. Je krijgt 3 zalmhuiden (één hand gelooide en twee om thuis af te maken) mee naar huis.

Viltproeverij dagcursussen

24 februari: we vilten een bloemensjaal. Verschillende technieken komen aan de orde. Het maken van een bloem, van een steeltje, het verbinden van bloem, steeltje en sjaal, het vilten op stof. En het resultaat is een prachtige bloemensjaal!

15 maart: we vilten een wandpaneeltje. We werken in het platte vlak en gebruiken daarbij zelf gemaakt voorvilt om strakke vormen te ontwerpen.

7 april: we vilten een big-shopper. Een robuuste boodschappentas die we kleurrijk vorm geven.

17 mei: we vilten een mand waarin takken zijn verwerkt. Zo combineren we wol met natuurlijke materialen.

Een dagcursus uit het programma van de Viltproeverij kost €78,50. Ook de dagcursussen zijn inclusief alle benodigde materialen, lunch, koffie en thee. Je hoeft zelf niets mee te nemen. We gaan elke dag van 10.00 tot 16.00 uur aan de slag. De dagcursussen zijn los van de andere onderdelen van de Viltproeverij te volgen.

Blauwdruk: 3 maart

Wil je kennismaken met een van de eerste fotografische technieken? Kom dan blauwdrukken. Je leert hoe je zelf een lichtgevoelig mengsel kan aanmaken en ontwerpt een afdruk. Dan het magische deel: in de zon ontstaat een prachtige blauwdruk. Bij gebrek aan zon is er een gezichtsbruiner aanwezig ;-). De techniek kan eenvoudig op papier en stof (wasbaar) toegepast worden. Je leert verschillende materialen te gebruiken waarmee je kunt blauwdrukken. De kosten zijn €78,50 inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. De cursus is van 10 uur tot 16 uur. Maximaal 6 deelnemers.